21 dec 2022

Uppdatering vattenläcka 21/12

2022-12-21 18:51

Hej alla grannar,

Idag har rörmokarna och grävarna varit på plats och påbörjat grävarbetet. De har lokaliserat läckan och de har även gjort ett första provisoriskt försöka att laga den. Dock är det flertalet sprickor som uppstått och därför är nuvarande lagning tyvärr inte tillräcklig och det läcker fortfarande, men mindre än tidigare.

Grävarbetet måste ske otroligt försiktigt då det ligger mycket rör-förgreningar, elledningar samt fiber precis där de gräver och vi vill verkligen inte riskera att det skapas ytterligare läckor. Eftersom det blivit mörk är därför arbete pausat för idag och kommer att återupptas imorgon. Då kommer grävandet fortsätta vidare under asfalten. Imorgon kommer det även speciella reservdelar med bud från Uppsala som behövs för att åtgärda läckan.

Just nu sprutar det alltså ut vatten från ledningen (vilket det har gjort hela tiden, men tidigare har det varit nere i marken). Eftersom hålet står öppet är det viktigt att ni som har barn håller koll så att era barn inte springer runt kring grävområdet.

I samtal med rörmokaren så låter de hoppfulla och tror att detta kommer att vara åtgärdat innan jul iallafall. Trots att rörmokaren är hoppfull har vi under dagen undersökt möjligheten att beställa hit temporära vagnar med dusch samt toaletter och fått kontakt med ett bolag som tror sig kunna lösa det tills på fredag om det skulle bli nödvändigt. Om det inte skulle lösa sig innan jul så har vi även säkerställt att rörmokare/grävare kommer att jobba under julhelgen också.

Då rören är gamla och har passerat sin tekniska livslängd så kan vi tyvärr inte få något speciellt stöd från vårt försäkringsbolag.

Det vatten som nu är påslaget kommer att vara påslaget fram till klockan 23.00 och sedan kommer det tyvärr behöva stängas av igen.

Vi kommer att återkomma imorgon med mer information och statusuppdateringar.

20 dec 2022

Status gällande vattenläckan

2022-12-20 20:10

Idag har Aquademica varit på plats och lyssnat på våra rör. Utifrån deras undersökning är rekommendationen att påbörja grävningsarbetet vid dagvattenbrunnen utanför K76 och sedan gräva upp mot Ängsullsvägen. Vi har under dagen ringt runt till flera bolag för att få igång grävningsarbetet så snart som möjligt. Tyvärr kunde ingen komma redan idag, men grävningsarbetet kommer att påbörjas imorgon klockan 08.00.

Gällande ventiler i området så har vi, som vi skrev i informationen igår bytt ut ventilerna som fanns 3 meter ner i marken utanför K82. Ventilerna som byttes där styr enbart flödet till K82-K98, respektive K100-K162. De ventilerna byttes för att de läckte och behövde bytas ut för att kunna fortsätta felsökningen. K82-ventilerna är INTE samma som den ventil som styr vattentillgången till slingan/området som har det stora läckaget. Den ventilen som vi använder för att stänga av/sätta på vattnet är en annan ventil som ligger i en helt annan del av området (utanför Ä49). Den ventilen är fortfarande hel, men i väldigt dåligt skick. Därför är rekommendationen från rörmokaren att snurra på den så lite som möjligt och att det görs väldigt långsamt. Arbetet med att snurra ventilen kräver 3 personer samt tar ca. 30 minuter... Vi i styrelsen gör vårt bästa för att lyckas med detta, men då det tar tid och personer så bygger det på att vi hinner hem från jobben för att kunna vrida på vattnet.

Framöver kommer styrelsen att se över rören. Att dra om rören i området är ett arbete som kommer att kosta mycket pengar, därför kan vi i dagsläget inte ge någon som helst information om när eller hur det eventuellt kommer att ske. Innan vi sett över rören och rördragningarna vill vi inte byta ut fler ventiler/rör än nödvändigt.

Vi hoppas självklart att detta är åtgärdat fram till jul. Om problemet kommer att kvarstå så finns det möjlighet att hyra tillgång till brandposter via Stockholms stad, och då kommer de som är drabbade få hämta vatten där.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

20 dec 2022

Uppdatering om vattenläckan

2022-12-20 07:41

Vi i styrelsen vill försöka ge alla en klar bild om vad som har hänt och vad som pågår runt läckan som påverkar oss.

Bakgrund:

Vi bifogar en bild på kartan över vårt områden när vattenrören och ventiler finns utmarkerade så ni kan enklare följa berättelsen som följer här under.

Inför varje möte så läses vattenförbrukningen av och rapporteras. Denna förbrukning brukar ligga på ca 55-60 kbm vatten per dag för hela området. När denna förbrukning ökar börjar vi misstänka att något inte står rätt till. Även denna gång så rapporterades en högre förbrukning på ca 100 kbm per dygn.

Vattnet från gatan kommer in till garaget vid mellan Ä och sedan förgrenas till hela området. Rören är nedgrävda ungefär 3 meter under marknivå(tänk er i samma nivå där avstängningsventilen alla har i tvättstugan). Rören går sedan någon meter bort från väggen och sedan vidare ut till nästa länga osv. Allt detta gör det väldigt svårt och komplicerat att börja gräva då man kommer att behöva riva altaner och allt som ni kan tänkas byggt under åren som har gått. På kartan här nedan ser ni hur vattenledningarna går i vårt område. Det som hände nu var att vi började leta efter ventiler i området för att kunna stänga av vissa delar av systemet för att på sådant sätt kunna minska ner området som vi behöver söka igenom. Vi vred om ventilen som är vid Ä-49 (ungefär vid rödmarkeringen) och såg att förbrukningen minskade. Vi kunde då utesluta de andra två slingorna som går dels upp mot övre Ängsullsvägen och den som går ner mot nedre Ä och K.

Just då var förbrukningen under någorlunda kontroll (förutom den ökade förbrukningen) och vi hade normaltryck i rören.

Vi bad er alla medlemmar som bor längst med denna slinga gå ner till era källare och lyssna efter ljud som inte har funnits där förut samt att lyfta upp inspektionsluckorna som finns i tvättstugan. Detta av den enkla anledningen att av tidigare erfarenhet från tidigare läckor har man kunnat hitta läckorna på det sätt, tyvärr utan någon framgång. Nästa steg var att ta in en rörmokare som med mer erfarenhet och rätt utrustning kanske kunde lokalisera läckan. Tyvärr ingen framgång där heller trots att de var nere hos folk och lyssnade i rören. Till slut ringde vi ett företag som specialiserat sig på att hitta läckor med hjälp av bland annat lyssna efter "porlande vatten" nere i marken.

Dessvärre så hade vi en läckande ventil nere på Kärrgränd 82 vilket gjorde att ljuden från den ventilen störde ut ljudet från den riktiga läckan, och kom ihåg nu att läckan inte var så omfattande för någon vecka sedan. Så för att gå vidare var vi tvungna att åtgärda ventilen vid K-82. Delarna fanns tyvärr inte i Sverige utan rörmokaren var tvungen att beställa dessa från Tyskland. Planen var då att de skulle komma idag ,måndag (som vi hade kommunicerat) och byta ut den trasiga ventilen så vi kunde fortsätta med att lokalisera den "riktiga" läckan. Som ni kanske förstår tar allt det här tid, men vi klarade oss då alla fick vatten.

Tyvärr så hände något under natten mellan fredag och lördag som gjorde det hela värre. Vi alla i området fick sämre tryck och vissa blev helt av med vattnet till sina hus. Många frågor dök upp på facebook om det dåliga vattentrycket och vår medlem på K-76 rapporterade att han kunde se vatten i inspektionsluckan. Rörmokaren ringdes in och för att kontrollera åtminstone att inte något rör hade fryst sönder. Sådant var inte fallet. Gropen som de hade grävt hade de fyllt med frigolit samt ställt fram en värmefläkt. Det fanns inga tecken på frusna rör när de bytte ut ventilen idag.

Efter samtal med rörmokaren om läget tog styrelsen beslutet att på lördagskvällen stänga av eller i alla fall minska flödet ut till slingan där läckan är. Anledningarna till detta beslut var först och främst att skadan kunde bli mycket större än vad den är nu då rörmokaren trodde att röret någonstans har gått helt isär med tanke på vilken förbrukning vi hade. Sedan så riskerade medlemmen på K-76 få vattenskador i hans källare om vattnet steg och tog sig in via inspektionsluckan. En tredje anledning är att förbrukningen ökar i området. Men en snabb beräkning så har vi kommit fram till att med helt öppen ventil gör vi oss av med mer än 700 kbm vatten på ett dygn. Enligt stockholm vatten så kostar en kubik 11.13 kr. Detta är en kostnad på 7700 kr per dag vi låter vattnet vara på. Vi får inte heller glömma att trots att ventilen är fullt öppen så kommer det inte tillräckligt mycket vatten upp till längorna som står högre upp då läckan är så pass omfattande.

Nuvarande status

Idag (19/12) var som sagt rörmokaren här och bytte den trasiga ventilen. Aquademica har kontaktats och förhoppningsvis så kommer de hit imorgon för att lyssna i backen efter läckan nu när ventilen är lagad. Så beroende vad de kommer fram till så kan vi agera utefter det. Under felsökningen öppnade vi ventilen idag så det vatten som har kunnat porla i våra ledningar har gjort det sen 15 idag (19/12). Tyvärr så måste vi stänga ner vattnet igen och det kommer vi behöva göra ca kl 23.00 (19/12) idag.

Vi har även börjat kolla på andra företag som skulle kunna vara alternativ till den rörmokaren vi använder idag. Har ni medlemmar några firmor som ni kan rekommendera så var så snälla och hör av er till oss. Vi har fått ett par firmor som vi ska ringa beroende på hur det går imorgon.

Vi förstår att det måste vara, rent ut sagt, skitjobbigt att vara utan vatten. Vi försöker lösa det hela så snabbt som möjligt och svara på era frågor så fort det bara går.

För att försöka underlätta era liv så tänkte vi i styrelsen sätta igång vattnet mellan kl 18.00-20.00 så ni ska ha en möjlighet att fylla på med nytt fräscht vatten. Sen beror det på vad de kommer fram till så får vi ta en ny vända och tänka ut någon annan lösning för att göra det hela lättare för er som blir drabbade.

Är ni, som är drabbade, i behov av något. Vatten, en varm dusch eller något annat så är vi hjärtligt välkomna att höra av er till oss i styrelsen Våra dörrar står öppna. (Förut Anders Jinneklint, för att han sitter i skiten han också).

17 dec 2022

VIKTIG INFORMATION OM VATTENLÄCKAN

2022-12-17 16:48

Det har väl inte undgått någon att vi har dåligt tryck i vattenledningarna i alla hus i området och vissa har inget vatten alls. Skadan är större än vad vi först trodde.

Dessvärre kan vi inte börja gräva innan vi har lokaliserat ungefär var läckan är och det kan tyvärr inte göras förrän på måndag morgon.

Rörmannen tror att röret har gått av helt och att vi borde minska på trycket för att det inte ska bli större skador. Vi har en möjlighet att vrida ner flödet till slingan, men det innebär att medlemmarna som bor på Ä-49 - Ä-77 och K52-K162 inte kommer ha så mycket vatten i huset. Möjligtvis om det kommer ut något i kranen i tvättstugan.

Vi i styrelsen känner att vi måste göra detta men tänker vänta med att vrida på kranen till kl 20.00 idag så ni hinner fylla flaskor och hinkar med vatten.

Vi vill också uppmana medlemmarna som blir berörda att knacka på hos grannar för att fylla på mer vatten vid behov.

/Styrelsen

17 dec 2022

Problem med vattnet

2022-12-17 09:14

Det är just nu flera i området som har dåligt tryck i sina kranar eller saknar vatten helt. Vi har kontaktat rörmokare nu på morgonen och försöker lösa problemet.

//Styrelsen

14 dec 2022

Vattenavstängning 19 december

2022-12-14 21:58

På måndag 19 december kl 9.00-15.00 kommer vattnet att stängas av i hela Traviata på grund av arbete med att laga den pågående vattenläckan. Tänk på att tappa upp vatten så ni klarar er under dagen och att inte starta disk- eller tvättmaskiner.

Boende i Ä49-61 samt K82-98 ombedes öppna en kran i källaren kl 9.00 på morgonen den 19 december och stänga den igen när det slutat rinna - detta för att tömma systemet innan rörfirman börjar jobba.

Hjälps gärna åt att påminna och sprida informationen till grannar!

Arbetet med läckan återupptas nu efter att rörfirman väntat på reservdelar som behövde beställas från Tyskland med viss väntetid. Vi hoppas nu att läckan ska vara lagad inom en snart framtid.

/Styrelsen

29 nov 2022

Inloggning på hemsidan

2022-11-29 21:32

Vi vill uppmärksamma er på att ni inte kan använda era gamla inloggningsuppgifter från gamla hemsidan på den här nya sidan. Ni behöver skapa en ny inloggning med hjälp av er mailadress. 

Hur skapar man då en inloggning?

  • Börja med att trycka på "logga in" uppe till höger på hemsida. 
  • När du väl kommit dit så scrollar du ner på sidan för att komma till rubriken "Har du ingen inloggning?". Följ sedan instruktionerna där så kommer du automatiskt få kunna skapa en inloggning. 
  • Observera att vi behöver ha rätt mailadress registrerad på dig för att en inloggning ska kunna skapas. Skulle det uppstå några problem; kontakta styrelsen via kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan!

Tips! när du skapat en inloggning så välj gärna att prenumerera på nyheter som publiceras för att hålla koll på vad som händer i föreningen. 

14 nov 2022

Välkommen till Traviata Samfällighetsförening!

2022-11-14 19:44

Det du ser framför dig är vår nya hemsida. Här kan du hitta all relevant information om samfälligheten, kontaktvägar till vår styrelse, information om kommande händelser och mycket annat.

Du kan även skapa en personlig medlemsinloggning för att uppdatera dina kontaktuppgifter.

Väl mött!
Styrelsen