20 dec 2022

Uppdatering om vattenläckan

2022-12-20 07:41

Vi i styrelsen vill försöka ge alla en klar bild om vad som har hänt och vad som pågår runt läckan som påverkar oss.

Bakgrund:

Vi bifogar en bild på kartan över vårt områden när vattenrören och ventiler finns utmarkerade så ni kan enklare följa berättelsen som följer här under.

Inför varje möte så läses vattenförbrukningen av och rapporteras. Denna förbrukning brukar ligga på ca 55-60 kbm vatten per dag för hela området. När denna förbrukning ökar börjar vi misstänka att något inte står rätt till. Även denna gång så rapporterades en högre förbrukning på ca 100 kbm per dygn.

Vattnet från gatan kommer in till garaget vid mellan Ä och sedan förgrenas till hela området. Rören är nedgrävda ungefär 3 meter under marknivå(tänk er i samma nivå där avstängningsventilen alla har i tvättstugan). Rören går sedan någon meter bort från väggen och sedan vidare ut till nästa länga osv. Allt detta gör det väldigt svårt och komplicerat att börja gräva då man kommer att behöva riva altaner och allt som ni kan tänkas byggt under åren som har gått. På kartan här nedan ser ni hur vattenledningarna går i vårt område. Det som hände nu var att vi började leta efter ventiler i området för att kunna stänga av vissa delar av systemet för att på sådant sätt kunna minska ner området som vi behöver söka igenom. Vi vred om ventilen som är vid Ä-49 (ungefär vid rödmarkeringen) och såg att förbrukningen minskade. Vi kunde då utesluta de andra två slingorna som går dels upp mot övre Ängsullsvägen och den som går ner mot nedre Ä och K.

Just då var förbrukningen under någorlunda kontroll (förutom den ökade förbrukningen) och vi hade normaltryck i rören.

Vi bad er alla medlemmar som bor längst med denna slinga gå ner till era källare och lyssna efter ljud som inte har funnits där förut samt att lyfta upp inspektionsluckorna som finns i tvättstugan. Detta av den enkla anledningen att av tidigare erfarenhet från tidigare läckor har man kunnat hitta läckorna på det sätt, tyvärr utan någon framgång. Nästa steg var att ta in en rörmokare som med mer erfarenhet och rätt utrustning kanske kunde lokalisera läckan. Tyvärr ingen framgång där heller trots att de var nere hos folk och lyssnade i rören. Till slut ringde vi ett företag som specialiserat sig på att hitta läckor med hjälp av bland annat lyssna efter "porlande vatten" nere i marken.

Dessvärre så hade vi en läckande ventil nere på Kärrgränd 82 vilket gjorde att ljuden från den ventilen störde ut ljudet från den riktiga läckan, och kom ihåg nu att läckan inte var så omfattande för någon vecka sedan. Så för att gå vidare var vi tvungna att åtgärda ventilen vid K-82. Delarna fanns tyvärr inte i Sverige utan rörmokaren var tvungen att beställa dessa från Tyskland. Planen var då att de skulle komma idag ,måndag (som vi hade kommunicerat) och byta ut den trasiga ventilen så vi kunde fortsätta med att lokalisera den "riktiga" läckan. Som ni kanske förstår tar allt det här tid, men vi klarade oss då alla fick vatten.

Tyvärr så hände något under natten mellan fredag och lördag som gjorde det hela värre. Vi alla i området fick sämre tryck och vissa blev helt av med vattnet till sina hus. Många frågor dök upp på facebook om det dåliga vattentrycket och vår medlem på K-76 rapporterade att han kunde se vatten i inspektionsluckan. Rörmokaren ringdes in och för att kontrollera åtminstone att inte något rör hade fryst sönder. Sådant var inte fallet. Gropen som de hade grävt hade de fyllt med frigolit samt ställt fram en värmefläkt. Det fanns inga tecken på frusna rör när de bytte ut ventilen idag.

Efter samtal med rörmokaren om läget tog styrelsen beslutet att på lördagskvällen stänga av eller i alla fall minska flödet ut till slingan där läckan är. Anledningarna till detta beslut var först och främst att skadan kunde bli mycket större än vad den är nu då rörmokaren trodde att röret någonstans har gått helt isär med tanke på vilken förbrukning vi hade. Sedan så riskerade medlemmen på K-76 få vattenskador i hans källare om vattnet steg och tog sig in via inspektionsluckan. En tredje anledning är att förbrukningen ökar i området. Men en snabb beräkning så har vi kommit fram till att med helt öppen ventil gör vi oss av med mer än 700 kbm vatten på ett dygn. Enligt stockholm vatten så kostar en kubik 11.13 kr. Detta är en kostnad på 7700 kr per dag vi låter vattnet vara på. Vi får inte heller glömma att trots att ventilen är fullt öppen så kommer det inte tillräckligt mycket vatten upp till längorna som står högre upp då läckan är så pass omfattande.

Nuvarande status

Idag (19/12) var som sagt rörmokaren här och bytte den trasiga ventilen. Aquademica har kontaktats och förhoppningsvis så kommer de hit imorgon för att lyssna i backen efter läckan nu när ventilen är lagad. Så beroende vad de kommer fram till så kan vi agera utefter det. Under felsökningen öppnade vi ventilen idag så det vatten som har kunnat porla i våra ledningar har gjort det sen 15 idag (19/12). Tyvärr så måste vi stänga ner vattnet igen och det kommer vi behöva göra ca kl 23.00 (19/12) idag.

Vi har även börjat kolla på andra företag som skulle kunna vara alternativ till den rörmokaren vi använder idag. Har ni medlemmar några firmor som ni kan rekommendera så var så snälla och hör av er till oss. Vi har fått ett par firmor som vi ska ringa beroende på hur det går imorgon.

Vi förstår att det måste vara, rent ut sagt, skitjobbigt att vara utan vatten. Vi försöker lösa det hela så snabbt som möjligt och svara på era frågor så fort det bara går.

För att försöka underlätta era liv så tänkte vi i styrelsen sätta igång vattnet mellan kl 18.00-20.00 så ni ska ha en möjlighet att fylla på med nytt fräscht vatten. Sen beror det på vad de kommer fram till så får vi ta en ny vända och tänka ut någon annan lösning för att göra det hela lättare för er som blir drabbade.

Är ni, som är drabbade, i behov av något. Vatten, en varm dusch eller något annat så är vi hjärtligt välkomna att höra av er till oss i styrelsen Våra dörrar står öppna. (Förut Anders Jinneklint, för att han sitter i skiten han också).

Besöksräknare

112 541 besökare sedan 2021-05-06