22 mar 2024

Problem med elbilsladdning

2024-03-22 16:35

Sedan en tid tillbaka är det problem med laddboxarna för elbilar. Enligt vår leverantör NewEl är bakgrunden följande: Charge Amps som tillverkat våra så kallade Haloboxar, har gjort ändringar i programmeringen av det system som styr alla laddare över mobilnätet - detta i samband med byte till den nya industristandarden OCPP. 

Samtidigt har Charge Amps gjort om appens utseende, vilket har gett oönskade konsekvenser som drabbar alla användare av deras Haloboxar i hela världen. Följande problem kan därför uppstå:

1. Scheman för laddning i laddarnas system fungerar så dåligt att vi nu rekommenderar att ta bort dem. Schema i bilen är ett gott alternativ om den funktionen finns i bilen.

2. Laddaren fastnar i momentet "förbereder laddning" och går inte vidare till status "laddar".

3. Schuko-uttaget på laddarens undersida slår av och på tio gånger per minut. (Schuko från tyska Schutzkontakt = skyddsjordat uttag för 230 V). Det problemet kan Charge Amps lösa.

Vid problem med laddboxen
I pdf:en längst ner på denna sida, som vi fått från Charge Amps, finns instruktioner om hur du kan göra om du får problem med din laddare. I videon som finns länkad i pdf:en börjar avsnittet om Haloboxar vid 2.44 in i filmen. 

Du kan även mejla Erik Enfors i styrelsen på traviata.erik.enfors@gmail.com så försöker han få igång boxen.

Det är alltså inte något fel på laddare, kablar eller NewEls installationsarbete. Det är olika delar av programmen som styr, som inte fungerar som de ska efter ändringarna. Charge Amps jobbar med att åtgärda problemen men det finns i nuläget ingen prognos för när detta kan vara klart.